Peterson PCU group

Peterson is een toonaangevend bedrijf binnen de Offshore sector. Het is onderdeel van de PCU Group, een netwerk van onafhankelijk opererende bedrijven veelal onder de namen Peterson en Control Union, die voornamelijk actief zijn in logistieke dienstverlening en inspectie voor de agrarische- , energie-, en duurzaamheidssector. Peterson begon in 1920 als klein overslagbedrijfje in Rotterdam met het opslaan en verzorgen van graan en vestigde zich in 1979 in Den Helder. De taken bestaan uit het controleren van producten op kwantiteit en kwaliteit, want beiden hebben invloed op de prijs van een product. Bij de kade waar een schip geladen wordt staat een controleur die bijvoorbeeld meet hoeveel graan wordt geladen met speciale metingen, bij het lossen staat een controleur die bekijkt hoe het graan de reis heeft doorstaan. Graan mag niet te nat zijn maar ook niet te droog. Een ander product is bijvoorbeeld kolen uit Australië en Zuid-Amerika dat gecontroleerd wordt op brokstukken steen en een constante kwaliteit naar een speciale receptuur dat geschikt is voor centrales. Kolen geeft ook een reststof, vliegas, dat als vulmiddel in de cementindustrie wordt gebruikt. Al die stappen worden gecontroleerd voor diverse klanten, dat kunnen zowel de koper als de verkoper zijn. De PCU Group heeft een wereldwijd netwerk van onafhankelijke bedrijven, vestigingen in meer dan zestig landen en ruim 3000 mensen in dienst en bestaat uit drie divisies, controle van het product dat soms al begint in de mijn of op het veld en waarbij het hele proces in de gaten wordt gehouden van de juiste mest en opslag in de silo, controle op het vervoer en controle op de logistieke dienstverlening voor olie- en gasindustrie. Wanneer alles volgens de hoge normen is verlopen en de producten aan alle afspraken voldoen kan het worden gecertificeerd. Dat kan bijvoorbeeld met het FSC standaard, een keurmerk dat aangeeft dat het gekochte hout duurzaam en milieubewust is. Voor iedere gekapte boom is een nieuwe boom geplant en het hout of het papier dat ervan gemaakt wordt, komt niet uit een beschermd regenwoud.

 

Deel dit verhaal:

Peterson staat voor kwaliteit

Control Union World Group (onderdeel van PCU Group) controleert voedselfabrikanten die een eigen programma van voorwaarden en eisen hanteren. Steeds vaker wordt ook gekeken naar sociale aspecten als een redelijke vergoeding en werktijden waaraan moet worden voldaan. Peterson is geaccrediteerd om ook deze controles uit te voeren en een certificaat af te geven aan een bedrijf of product. Control Union bedient meer dan 100 programma’s. Enkele andere voorbeelden hiervan zijn ECO katoen, MSC (keurmerk vis) en EKO voor Biologische producten. Alles wordt gecontroleerd van ongewenste kleurstoffen in voeding tot aan het veevoer, want wat een koe eet zit ook in de melk. Soms gaat het om minuscule percentages die uitsluitend te meten zijn in laboratoria. Bijvoorbeeld het water van frisdrank wordt bekeken op welke stoffen daar inzitten. Peterson maakt de hele keten inzichtelijk en stelt de producten veilig voor fabrikant en consument. In 1968 werd Peterson actief in de olie en gasindustrie na een toevallige ontmoeting van Peterson met een Amerikaan die naar transportmogelijkheden zocht voor booreilanden op de Noordzee. Begin jaren tachtig kwam het bericht dat de NAM naar ruimte zocht buiten Rotterdam en Peterson slaagde erin de NAM te interesseren voor het haventerrein van de oude papierfabriek Van Gelder. Mensen die als havenarbeider werkzaam waren bij van Gelder werden overgenomen en een aantal daarvan zijn nog steeds bij Peterson in dienst. In 1983 verruilde huidig directeur Erwin Kooij als 23 jarige jongeman zijn werk als luchtvrachtexpediteur op Schiphol voor een betrekking bij Peterson.

Serviceverlening aan de Offshore industrie begon in Den Helder zo rond 1968 met de vestiging van Ruys&co uit Amsterdam. In 1975 nam Damco van Swieten het stokje over, dat ging onder de naam Damco Offshore verder en daarna als Gerlach Offshore. Uiteindelijk werd dit Supplylink en in 1999 nam Peterson het over. Peterson is nu de logistieke spil van de offshorebevoorrading waar alleen in Den Helder al ruim 300 mensen werkzaam zijn. In 2008 nam het bedrijf SBS Logistics Ltd uit het Schotse Aberdeen over met vestigingen in Den Helder, IJmuiden, Edzell, Heysham, Great Yarmouth, Aberdeen en Lerwick (Shetland Eilanden).

Wist u dat..

..mensen werkend in de offshore iedere 2 jaar een keuring krijgen en speciale trainingen om veiligheid te garanderen.
Deel dit verhaal:

Peterson opslag en transport

In de begin jaren had iedere olie en/of gasmaatschappij op het Zuidelijk deel van de Noordzee, eigen schepen, haventerrein en transportmiddelen. Een platform vergt onderhoud, heeft gereedschappen en onderdelen nodig en levensmiddelen voor de bemanning. Daarbij komt dat materiaal en gereedschappen vaak heel specifiek zijn waarop gecontroleerd moet worden. Door vrachten samen te voegen kan duurzamer en goedkoper worden gewerkt. Peterson werd de regisseur over de logistieke keten, een zogeheten 4-PL- bedrijf. Een deel van het benodigde materiaal ligt of komt aan in de HUB (opslag- en verzendplaats) op het industrieterrein Den Helder en wordt per vrachtwagen van- en naar de Paleiskade vervoerd waar het word ingescheept. Peterson heeft een eigen wagenpark bestaande uit drie kranen, zes vrachtwagens, wat kleine busjes en heftrucks. Peterson berekent hoeveel schepen nodig zijn voor een looptijd van één tot vijf jaar, zet een verzoek uit met eisen en beoordeeld dan de aanbiedingen op prijs en bijvoorbeeld brandstofgebruik. Soms wordt een schip speciaal voor Peterson gebouwd. De levertijd is ongeveer een jaar en de schepen worden veelal in Noorwegen, maar ook in Roemenië en China gebouwd. Een enkele keer mag zelf een naam worden bedacht. De bouwer geeft dan op met welke letter  de naam moet beginnen of waarnaar het mag worden vernoemd, zoals de Skandi- Texel. Natuurlijk wordt het schip officieel gedoopt door een doopvrouw en champagne. Alle betrokkenen zoals de bouwer, eigenaar, scheepsmakelaar en bank krijgen een kleinere uitvoering van het grote Delfts Blauwe bord dat door Peterson aan het schip geschonken wordt.

Op het zuidelijk deel van de Noordzee liggen 140 grote en kleine productieplatforms en booreilanden, de kleinste platforms zijn onbemand. Bemanning gaat met een helikopter naar boord. De oliemaatschappijen hebben een samenwerkingsverband in de Southern North Sea Pool (SNS Pool). Peterson regelt de toelevering naar deze booreilanden en productieplatforms, waarbij ze zorgen dat de verdeling eerlijk verloopt. Wie het grootste deel van het dek gebruikt krijgt ook verhoudingsgewijs de meeste kosten van een vaart, waarvoor een complexe administratie tot twee cijfers achter de komma wordt bijgehouden. Hoe groter de boot is hoe goedkoper het wordt, mits het is volgeladen. De taak van Peterson wordt steeds belangrijker en veelomvattender naarmate bezuinigingen nodig zijn.

Wist u dat..

..het grondgebied van Den Helder voor twee/derde uit water bestaat.
Deel dit verhaal: