Juttersmarkt en Pleinfeest

Gedurende de zomermaanden is de binnenstad van Den Helder acht weken lang op dinsdag gevuld met marktkramen. De Juttersmarkt heeft iedere week een thema of speciale attractie zoals een standwerkers wedstrijd, boekenmarkt en creamarkt. In 1989 bedacht Jan van Maanen van het Naaimachinehuis de kindermarkt als aanvulling om de Wezenstraat en Diaconiestraat bij het geheel te betrekken. De kinderen mogen niet eerder dan acht uur aan de slag en moeten minimaal 6 en maximaal 15 jaar zijn. Deelname is gratis en een plaatsje reserveren is niet verplicht, maar wel handig. De Juttersmarkt trek ieder jaar duizenden bezoekers en werd in 2013 uitgebreid met een rommelmarkt onder leiding van marktmeester Flip Kos in het stadspark op het Julianaplein. Draaiorgel, straatmuzikanten en straattheater zijn onderdeel van deze vrolijke zomermarkt. De markt begon ooit als de KSK markt, vernoemd naar Koningstraat, Spoorstraat en Keizerstraat maar het rondje loopt tegenwoordig door tot in de Beatrixstraat. De markt duurt van ’s morgens 10.00 uur tot ’s middags 16.00 uur. Na de Juttersmarkt vertrokken veel kooplui naar Julianadorp waar op dinsdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur het Pleinfeest werd gehouden op Loopuytpark. Volle terrassen, muziek en kramen rondom het plein was het resultaat van wat in de jaren tachtig als kleinschalig pleinfeest in het leven werd geroepen door Fons Jelierse, toen der tijd uitbater van Prins Hendrik. Traditiegetrouw presenteerden verenigingen zich tijdens het Pleinfeest en werden dorpsspelen gehouden. In 2016 werd het Pleinfeest op dinsdag vanwege teruglopende belangstelling afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwam vanaf 26 juni op de zondagmiddag de Loopuytmarkt.

Wist u dat..

..de bekendste marktslogan ooit was 'op de markt is uw gulden een daalder waard' - een daalder is een oude munt die 1 gulden 50 waard was.
Deel dit verhaal:

Zomerdromen en Winterdromen

Eens per jaar is in het Timorpark de romantische markt Zomerdromen, in Engelse stijl, met Brocante, sierraden, natuurproducten, huisvlijt en kunstwerken op de kramen langs de route door het park. De gezamenlijke serviceclubs verkopen zelfgebakken vis&chips, taarten en scones, poffertjes en uiteraard bier, frisdrank en wijn. Deze gezellige zomermarkt is ieder jaar op de eerste zondag van september. Zomerdromen is omlijst met muziek, van rondwandelende muzikanten, lokaal talent in de Muziekkiosk tot koren op het grote podium. Op de kop van het grote veld is het danspodium, rondom de muziekkiosk op het grote grasveld is de creamarkt en familie picknick. Zomerdromen wordt afgesloten met het Maanlichtconcert waarvoor stoelen te huur zijn en wie gewoon op een kleedje op het gras gaat zitten kan gratis meeluisteren. Alle inkomsten van de dag gaan naar een goed doel. Mochten de weergoden het af laten weten verhuist het Maanlichtconcert naar schouwburg De Kampanje. Voorafgaand aan Zomerdromen is drie maal het zomerconcert, dat kan zowel een kindervoorstelling zijn, een stukje theater of een muziek optreden. De eerste keer in 2005 was het doel geld in te zamelen voor de muziekkiosk. In 2006 was de muziekkiosk een feit, de zomerconcerten en Zomerdromen bleven. Sinds 2013 is de winter editie geïntroduceerd in De Kampanje onder de naam Winterdromen. Het concept is hetzelfde, wel wordt tijdens Winterdromen meer de nadruk gelegd op kerst met optredens van Mister Geraldi en dansdemonstraties in de Key Keg zaal. Mystieke figuren van het straattheater wandelen over de markt. Sikina organisatie & evenementen werkt hierin samen met de schouwburg.

Wist u dat..

..bestseller schrijfster Nora Roberts zowel een boek 'Zomerdromen' als 'Winterdromen' schreef.
Deel dit verhaal:

Springfair, Lentefair, Herfstfair

In Julianadorp is ieder jaar de Springfair de grote publiekstrekker, een groot evenement voor de hele familie. Op het grote terrein achter het Juniorcollege is van alles te beleven. Demonstraties met honden, schapen drijven en paardendressuur, tientallen marktkramen met allerhande waar van delicatessen tot stroopwafels en van snuisterijen tot kleding. Lokale restaurants serveren kleine hapjes en de tractorrace is een hoogtepunt. Ook volop live muziek op een groot en twee kleinere podia en tussen de struinende mensen door lopen de dweilorkesten,  orgeltjes, steltlopers, ballonnen kunstenaars, en andere grappige acts, met hier en daar een springkussen om het feest compleet te maken. Op het horeca plein is de kook wedstrijd met leerlingen van het ROC, Dave Kleine (restaurant Westoever) als spreekstalmeester en de deskundige jury bepaalt wie de beste kok is. Huisduinen kent eveneens een Lentefair op het Dorpsplein met een kleinschalig karakter die de dorpse sfeer van dit nostalgische stukje Den Helder benadrukt. Een tiental grote kramen rondom het plein voor het Huisduiner kerkje, een gezellig overdekt terras voor het Dorpshuis en het kerkje is te bezichtigen met dikwijls een kunsttentoonstelling. De Lentefair in Huisduinen staat in het teken van Pasen. Tuincentrum Den Helder organiseert samen met Flip Kos de Herfstfair in het tuincentrum met 30 gezellige kramen die doorlopen naar het buitenterrein met gezellig terras waar koffie met appeltaart of een broodje met op houtskool verwarmde erwtensoep genuttigd kan worden. Veelal streekproducten zijn hier verkrijgbaar zoals Helderse kaas, hobby materiaal, brocante, geurkaarsjes en sieraden. Verenigingen zoals de Vogelwerkgroep bemannen eveneens een kraam en voor jonge bezoekers is een grote knutseltafel ingericht waar pompoenen bewerkt kunnen worden.

Wist u dat..

..zelfs in de middeleeuwen markten de verzamelplaats waren om niet alleen handel te drijven maar ook om kunsten te vertonen als jongleren en muziek maken.
Deel dit verhaal:

Weekmarkten en Kofferbakmarkt

Den Helder kent vier weekmarkten, dinsdag de Schooten, woensdag Nieuw Den Helder, donderdag Julianadorp en zaterdag de Beatrixstraat. De eerste markt in Den Helder werd gehouden op 16 september 1834 op dinsdag en bij toerbeurt op het Westplein en het Nieuwediep, waar graan, boter, kaas, wol en vee werd verhandelt. De markt stond één jaar op de vismarkt, maar bleek daar geen succes. Daarna verplaatste de markt onder andere naar het Molenplein, Kerkplein, Koningsplein,  Molenstraat en in 1971 naar het Julianaplein. Tijdens de aanbouw van nieuwe winkels week de markt uit naar de Kroonstraat en Kerkstraat om tenslotte op het nieuwe Bernhardplein jarenlang een vaste stek te krijgen. Eind jaren negentig verhuisde de zaterdagmarkt naar de Beatrixstraat. De markt is tevens ‘open podium’ voor politici tijdens verkiezingen, de kick off van bijvoorbeeld burgernet en de start van een referendum. Een mooie mix van het Latijnse Mercatus (handel) en Griekse Agora. De kofferbakmarkten van Flip Kos trekken veel bezoekers, bieden plaats aan zo’n 70 handelaren bij de parkeerplaats van de Helderse Vallei en heeft de parkeerplaats bij Duinoord als uitwijk mogelijkheid. De kofferbakmarkten zijn een uitvloeisel van de ‘vlooienmarkten’, voor het eerst in 1860 in Parijs en spontaan overgenomen in Engeland door verarming van de rijken. Kelders werden leeggehaald en spullen vonden gretig aftrek bij de minder goed gesitueerden. De kofferbakmarkten kwamen in Nederland sterk op in de jaren ’80, waarbij de jacht op wellicht kostbare bijzonderheden bijdroeg aan de populariteit. In Den Helder zijn kofferbakmarkten gedurende de zomer op dinsdag en vrijdag bij de Helderse Vallei, woensdag bij Juliana Beach en zondag bij zwembad Heersdiep.

Wist u dat..

..'van alle markten thuis zijn' sloeg op doorgewinterde trucjes van kooplieden die overal kwamen. Tegenwoordig is het juist lovend bedoeld, over alles iets weten.
Deel dit verhaal:

Pasar Malam en Ravelijn Center

De Pasar Malam wordt ieder jaar met Pinksteren gehouden in gebouw 66 op Willlemsoord. De Indonesische markt is omgeven door tropische geuren, zoete noten vanaf het podium en heeft een restaurant gedeelte waar alle lekkers kan worden gegeten. De kleurrijke aankleding brengt de bezoeker al meteen bij binnenkomst in oosterse sferen. De koopwaar bestaat uit (batik)kleding, sieraden en voedsel. Het Indo- Rockcafé met (rook)terras maakt het geheel compleet. De Pasar Malam wordt georganiseerd door De Tropenvrienden Den Helder. Deze vereniging bestaat louter uit vrijwilligers en zetten zich in voor het organiseren van diverse activiteiten. De Pasar Malam, letterlijk vertaalt ‘Avondmarkt’, werd in Nederland voor het eerst georganiseerd in 1958 in Den Haag door de bekende journalist en schrijver van vele boeken over de Nederlandse Indië (Indonesië) Tjalie Robinson. (pseudoniem voor Jan Johannes Theodorus Boon, werkzaam in Den Haag). Den Helder was de tweede Nederlandse stad die in 1970 een Pasar Malam organiseerde in het Falga centrum, dat toen deels overdekt was. Het jaar daarna werd het in De Draaikolk gehouden, vervolgens in de Sporthal op de Sportlaan, sportcentrum Quelderduyn en sinds 2011 in gebouw 66 op Willemsoord.

Het Ravelijn center kent drie speciale markten in het jaar. Het concept is bij iedere markt ongeveer gelijk, maar de invulling verschilt per markt. Een twintigtal kramen met heel divers aanbod staan op het plein en de meeste winkels zijn geopend. De markten zijn tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en een markt rond dierendag. Straattheater en live muziek markeren de gezellig opgestelde kramen. Iedere zondag zijn een aantal winkels in het Ravelijn centrum geopend tussen 12.00 en 17.00 uur.

Wist u dat..

..het Ravelijn het stuk land is voor een burcht of toegangspoort van een fort omgeven door de gracht. het is meestal stervormig.
Deel dit verhaal:

Kerst en koopzondag

Met kerst plaatst de Gemeente een grote kerstboom met duizenden ledlampjes bij het station. Eerder stond de boom in de Beatrixstraat (plek standbeeld De Jutter) en aan de overzijde van het Julianaplein, verlichting bestond toen uit 42 watt lampen. In 2002 kwam de boom voor het station, in 2005 kwamen de ledlampjes. Marsdiepstraat, Doorperweerth Julianadorp, dorpsplein Huisduinen en winkelcentrum Vrede&Vrijheid in de Schooten krijgen ook een boom. Kerstmarkten zijn in Fort Kijkduin met kramen door het hele fort en optredens van het Huisdennenkoor, In Julianadorp is de Winterfair in de grote feesttent achter de T’Happerij, inclusief een gezellige bar en kramen in Winkelcentrum De Riepel tijdens Kerst- koopzondag. In de sporthal aan de Sportlaan een gezellige kerstmarkt met 60 kramen, inclusief bezoek van de kerstman, De Helderse Vallei heeft Lichtjesavond met markt, kerstkoor, kerstman en levende kerststal en in de Marsdiepstraat de Charles Dickens kerstmarkt met wandelende Sneeuwpop, Kerstmannenorkest en kerstman en verkopers gekleed in traditionele Dickenskledij. Aan tafels in het overdekte winkelcentrum kunnen kinderen kerststukjes maken. De Binnenstad heeft iedere laatste zondag van de maand koopzondag met een thema, zoals Oranjemarkt, sportiefste zondag met presentaties sportverenigingen, mode zondag met verschillende catwalks in de straten en Kroonpassage en de mannendag. Extra met de kerst zijn de ‘levende etalages’ met figuren uit verhalen. In de maand december is in de Beatrixstraat een ijsbaan te vinden waar iedereen kan schaatsen. De Santa Run is al jaren een vast onderdeel van Kerstkoopzondag. Honderden als kerstman verkleedde mensen hollen door de straten van de Binnenstad na een warming up met Rik Niks. De opbrengst is voor een goed doel.

Wist u dat..

..de echte kerstman in Rovaniemi (Lapland) woont pal bij een groot winkelcentrum. Hij beantwoord het hele jaar door alle brieven en de deur staat altijd open.
Deel dit verhaal:

Mandenmaker Kees Biersteker

Opa van vaderskant kwam uit Krabbendam, de kant van moeder Riedema heeft de wortels diep in het Helderse. Kees (‘met een C, maar schrijf maar met een K’) werd in 1946 geboren in de Brouwerstraat als derde kind en eerste zoon van elf kinderen. Vader ging met paard en wagen vol groenten langs de deuren. Kees kreeg met negen jaar een eigen karretje om groenten te venten. In 1963 kocht vader de hal in de Jan in ’t Veltstraat, waar Kees nu zijn werkplaats heeft. Rond zijn twaalfde maakte hij houtsnijwerkjes van sloophout of vlocht een mandje voor de lol. Vrienden als Ruud van de Wint, Jan Dokter en Floris Brinkman hadden groter invloed op hem. Naast het venten werd antiek gerestaureerd en de handel werd serieus toen Galanteriezaak Van Kalsbeek rieten broodmandjes bij hem bestelde om in de winkel te verkopen. Kees trok regelmatig met huifkar en paard door Nederland en leefde van het manden maken, matten vlechten en stoelen repareren. Toch bleef Den Helder de thuishaven, de zee en wind riepen hem terug. Op 32-jarige leeftijd trouwde hij met Tjitske. Ze kregen dochter Rebecca en zoon Joshua. Kees bleef mandenmaker en werd huurkoetsier. Tijdens markten mochten kinderen meerijden in zijn paard en wagen en tegen de kerst verkocht hij kerstbomen. Alles dat geld opleverde en waarbij hij zijn vrijheid kon bewaren, pakte hij aan. Kees ging iedere zondagochtend naar de Rehebodkerk in de Fazantenstraat. Toen die werd afgebroken naar de Bethelkerk, daarna de christelijk gereformeerde kerk op de Steengracht en om de cirkel rond te maken, thans de Kruisankerkerk in de Fazantenstraat. Kees is inmiddels opa en staat nog altijd op ambachtelijke- en Juttersmarkten.

Wist u dat..

..manden van oorsprong gevlochten werden van de éénjarige wilgentak, ook wel wilgentenen of wis genoemd.
Deel dit verhaal:

De rijdende groenteman

Hij was zestien jaar toen hij met een ventkar langs de deuren ging, Ted van der Stoop bouwde een goede reputatie op en later werd de ventkar verruilt voor de groentewagen. Of het voor een enkele bloemkool is, een paar kilo aardappelen of een mand vol fruit, Ted belt aan, brengt voor de ouderen de boodschapjes binnen en heeft altijd een praatje of een grapje. Wie hem door de straat ziet gaan kan hem aanhouden, want Ted heeft altijd genoeg bij zich. Het is hard werken, zeven dagen in de week, twaalf uur per dag, maar iedere dag is anders en het werk is altijd leuk. Ted is trots op de producten die hij levert: “Het is kwaliteit en dat verschil proef je.” Vier dagen in de week gaat Ted de wijk in, zaterdag staat hij op de markt in de Beatrixstraat. Dinsdag is ‘keurdag’, dan gaat hij de boeren en veilingen af, wordt  groenten gekeurd en fruit geproefd, want alleen de beste boeren mogen aan hem leveren. Zondag is maar al te vaak geen rustdag, want restaurants en offshorebedrijven zoals Peterson behoren tot zijn vaste klanten. Wie in nood zit mag altijd bellen en heeft hij iets niet liggen, dan gaat hij het halen. In 2011 speelde de wagen een rol in het tv programma ‘Het Klokhuis’. Met de takelwagen van Jan Wester werd de groentewagen naar Hilversum gereden want lange ritten waren nooit eerder afgelegd. De dag vooraf aan de opnamen werd de wagen al fraai ‘opgetopt’ met glanzende vruchten en verse groenten. Bij de opnames bleek eens te meer hoe uniek de groentewagen is, want niemand kende een dergelijke wagen uit eigen omgeving.

Wist u dat..

..de appel al duizenden jaren oud is, vroeger symbool was voor verleiding, liefde en vruchtbaarheid en tegenwoordig meer dan 7000 soorten zijn.
Deel dit verhaal: