Windkracht 13

Evenementen en Kunstgalerie Windkracht 13 is de thuishaven van de Vrienden van Den Helder en Jazz stichting Nieuw&Diep. De galerie is de spil van Rondo Musica, Rondje Kleinkunst en het jaarlijkse Grachtenconcert en regelmatig zijn optredens op het gebied van kleinkunst en muziek te bezien en te beluisteren. De galerie heeft een grote bekendheid bij kunstenaars overal in den lande en hoewel keramiek de specialiteit is van eigenaresse Els Ellen komt iedere drie maanden een nieuwe expositie tot stand waar alle kunstvormen aan bod komen van schilderijen, fototentoonstellingen, beeldende kunst als ook sieraden van zowel nationale, internationaal bekende kunstenaars en lokaal talent. Op de tweede etage van de galerie is behalve expositieruimte ook de kunstuitleen.

Op 26 april 1996 opende Windkracht 13 de deuren van een pand in de Koningstraat. Els werkte op dat moment bij Swarovski en specialiseerde zich in het maken van  keramiek en echtgenoot Leo werkte bij de brandweer en was tevens muzikant. Zij woonden in Julianadorp met hun drie kinderen, maar verhuisde in 1999 naar de Weststraat 107 met op de benedenverdieping Windkracht 13. Tijdens de verbouwing gingen alle optredens en exposities gewoon door, de officiële opening was in december 2001. De naam Windkracht 13 is bewust gekozen, windkracht is het handelsmerk van Den Helder en omdat lang niet alles altijd zo gaat als gedacht en dikwijls tot het uiterste bevochten moet worden blijft de altijd optimistische Els geloven dat pech niet bestaat, vandaar het getal 13. Windkracht 13 is sinds 2008 een officiële trouwlocatie en tevens een originele locatie voor feesten, partijen, politiek café en biedt ruimte voor verenigingsavonden.

Deel dit verhaal:

Jazz en Nieuw&Diep

Nieuw&Diep heeft een goede naam hoog te houden, want in de loop der jaren traden heel wat grote sterren op bij de door de Helderse Jazz vereniging georganiseerde concerten. Namen als Rita Reys, Candy Dulfer, Hans Dulfer, maar ook buitenlandse sterren als Misja Mengelberg en de uit Den Helder afkomstige trompettist Jarmo Hoogendijk passeerden de revue. De voorganger van de Jazz stichting was Not &Diep die geweldige concerten organiseerde in de jaren ’80 bij de legendarische Galerie 33 dat grote faam kende binnen- en buiten Den Helder. Helaas was Not&Diep geen eeuwig leven beschoren en de organisatie ging in 1994 ter ziele. De concerten werden echter zeer gemist door de Jazz liefhebbers en een groep mensen met onder andere Gerard Hoekmeijer, Dick de Boer en Sjors van de Winkel aan kop, besloten de draad weer op te pakken en op een verantwoorde en serieuze wijze Jazz concerten te organiseren en richtte daartoe op 21 april 2002 stichting Nieuw&Diep op.

Vanaf het begin draaide Windkracht 13 als concertplaats mee, maar ook in het toenmalige Stadscafé Keizerskroon werden concerten gegeven. Vanaf dat moment tot heden worden ieder jaar acht tot tien concerten georganiseerd waaronder twee maal per jaar een concert waarbij kopstukken uit de Jazzwereld op uitnodiging van Nieuw&Diep in studio 62 te Willemsoord optreden. De groep echte Jazzliefhebbers in Den Helder beslaat zo’n 100 mensen waarvan een vaste groep van vijftig personen altijd naar alle concerten bij Windkracht 13 komen. In juni kent Den Helder het Jazz weekend waarbij diverse horeca gelegenheden een podium geven aan live optredens van Jazz muzikanten.

Wist u dat..

..tientallen verenigingen, organisaties en zelfs een school een afleiding van Nieuwediep als naam hebben gekozen in de loop der tijd.
Deel dit verhaal:

Kunstuitleen Den Helder

De Kunstuitleen is gevestigd in gebouw 52 op Willemsoord. De entree is direct om de hoek aan straatzijde. De Kunstuitleen is ontstaan uit Galerie Paal 1, in de jaren zeventig een begrip in Den Helder, een initiatief van Jan Riekwel en Nico Slopsma. In november 1975 werd Paal 1 een onderdeel van de Federatie Kunstuitleen Nederland.  Op de grote ‘zolder’ staan rekken vol kunstwerken die geleend kunnen worden tegen vaste tarieven op maand en/of jaarbasis door particulieren, instellingen en bedrijven. De Kunstuitleen heeft werk van meer dan 400 professionele inter)nationale kunstenaars en een steeds wisselende collectie van hoge kwaliteit die zowel schilderijen, aquarellen, fotowerken, zeefdrukken, litho’s en etsen bevat, als ook brons en plastieken. Het leuke van kunst lenen is dat steeds gewisseld kan worden, maar wanneer een kunstwerk echt bevalt kan het ook worden aangeschaft. Hiervoor heeft de Kunstuitleen naast kopen ook een spaartegoed regeling. Steeds meer bedrijven zijn aangesloten bij de Kunstuitleen voor het huren van een kunstwerk als blikvanger bij de receptie, in de vergaderzaal of kantine, voor een gezelliger werkklimaat. De hele collectie is digitaal te bekijken maar een bezoekje aan winkel en zolder is uiteraard leuker. De medewerkers van de Kunstuitleen geven graag advies tijdens een oriënterend gesprek, waarbij vrijblijvend een op maat gesneden advies wordt gegeven waarbij  gekeken wordt naar persoonlijke wensen en voorkeuren; het aantal kunstwerken, het soort kunstwerken, het eventueel te installeren ophangsysteem en de kosten per maand. In de winkel zijn naast kunst ook sieraden, keramiek en tassen te koop en doet men vele leuke cadeau ideeën op.

Deel dit verhaal:

Kunsthal 45

De voorloper van Kunsthal 45 was Kunsthal 52 Willemsoord, met vele bijzondere exposities en het tot stand komen van Artist in Residence  in het voormalig Pompgemaal, dat was uitzonderlijk voor Nederlandse begrippen. In januari 2010 werd voor het eerst een Residu gehouden in kunsthal 52, waarbij een overzichtstentoonstelling werd ingericht van alle kunstenaars die in het pompgemaal verbleven in de periode 2008 – 2009. Steven van Teeseling, coördinator bijzondere projecten van het Mondriaan Fonds, opende Residu 2, de overzichtstentoonstelling 2010-2012 in januari 2012. Na het ter ziele gaan van Kunsthal 52 bleef het pompgemaal maar een eigen stek waar exposities op bijzondere wijze konden worden gehouden had de groep kunstminnaars in Den Helder niet meer. Marja Lely besloot in 2013 de draad op te pakken en samen met Linda Rose Smit richtte zij Kunsthal 45 op en kregen een onderkomen van Woningstichting Den Helder in de voormalige Superpool in de Koningstraat. Ondanks dat bijna alles verbouwd en vernieuwd moest worden ging de Kunsthal op 2 maart 2014 open met een Art Impression van de Helderse kunstenares Monique Dozy over de ideale inrichting van de kunsthal. De eerste expositie was G-niale van juni tot augustus, als onderdeel van het twee jaarlijkse Noord-Holland Biennale, waarbij het thema het Noord-Hollands kanaal was. Sindsdien werden zowel binnen- als buiten de kunsthal bijzondere exposities georganiseerd als ‘IJzingwekkend’, een naam dat zowel voor de schoonheid van de kunst als op het noodzakelijk geldwerven voor verwarming en dergelijke stond. Onderdeel van deze expositie waren grote ijssculpturen bij de haven van kunstenaar Aris de Bakker, welke werden bevroren in de vriezers van de Visafslag en met hulp van de aldaar werkende mensen werden neergezet.

Wist u dat..

..het gebouw waarin Kunsthal 45 is ondergebracht voorheen de Superpool was van Alex van der Zande. Een populaire uitgaansgelegenheid tot 2011.
Deel dit verhaal:

Pompgemaal Huisduinen

In 2008 maakte het Mondriaanfonds het Pompgemaal geschikt voor bewoning en werkatelier. Kunstenaars kunnen zich bij het Mondriaanfonds aanmelden voor een verblijf van maximaal drie maanden in deze rustieke omgeving die als inspiratiebron dient voor beeldende en schilderende kunstenaars. Het pompgemaal werd medio 1800 neergezet om het water uit het waterwingebied via standpijpen naar de haven te brengen om schepen van vers water te voorzien. In 1879 nam directeur C. J. van Spall het noodlijdende bedrijf over van Bosch Reitz, maar verbetering bleef uit en in 1898 besloot de gemeente het bedrijf zelf te kopen. De Gemeente werd op 1 januari 1901 eigenaar van de Helderse watervoorziening en stelde de heer J.J. Snel aan als stoker in het pompgemaal. Hij was de eerste bewoner op het terrein van het pompgemaal, werd in 1902 bevordert tot machinist en werkte er ruim veertig jaar.

In 1905 besloot de gemeente dat het watervoorzieningsnet diende te worden uitgebreid en vernieuwd. Dit betrof ook het pompgemaal. De nieuwe watertoren die nog altijd op de vijfsprong in Den Helder staat, was het sluitstuk van dit project en werd op 27 december 1907 in gebruik genomen. In 1977 werd het pompgemaal door de PWN buiten gebruik gesteld. Wel werd het nog tot 1983 ingezet om overtollig duinkwelwater weg te pompen. Na een leegstand van ruim 20 jaar verkreeg het gebouw de status van provinciaal monument en in samenwerking met het toenmalige BKVD Fonds in 2008 geschikt gemaakt als werkatelier en verblijf voor kunstenaars. Inmiddels zijn de BKVD en Stichting Mondriaan opgegaan in het huidige Mondriaan Fonds.

Wist u dat..

..onder de jeugd van Huisduinen de PWN duinen de 'verboden duinen' werd genoemd, ze mochten er niet komen maar speelden er graag.
Deel dit verhaal:

Nollenproject R.W. van de Wint

De Nollen was het levenswerk van kunstenaar R.W. van de Wint, een binnenduingebied en kunstwerken van zijn hand die in harmonie tot elkaar het terrein vullen nabij station Zuid en waarbij de 25 bunkers op allerlei manieren in het totaal project zijn opgenomen. Thans zijn de Nollen in beheer van zijn zonen Ruud en Gijs en neef Paul Jan van de Wint. Ruud, geboren als Reindert Wepko van de Wint op 22 juni 1942 te Den Helder, was de jongste zoon van moeder Johanna Kreina Rotmans, een zeer kunstzinnige dame en vader Riksman was vliegenier die om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. Ruud had een oudere broer, stiefbroer en twee stiefzussen. Van 1961 tot 1965 studeerde hij aan de Rijksacademie voor beeldende kunst te Amsterdam. Hij had zijn atelier in School 7 en vanaf 1980 de beschikking over De Nollen, een illegale vuilstortplaats en oefenplek voor de brandweer, dat onder zijn visie een prachtig werkbaar natuurgebied werd. Bekende werken van Ruud zijn het schilderwerk op het plafond van Paleis Noordeinde en een 18 meter hoog beeld ter nagedachtenis aan de vliegtuigramp van 27 maart 1977 in Tenerife. Hij werkte met koper, aluminium en het meest met cortensstaal omdat de roest een natuurlijk middel tot behoud van het kunstwerk is. Hij overleed op 30 mei 2006. Op Nollen Zuid is een museum voor zijn schilderijen in aanbouw. Bruggen en lantaarns in Duinpark zijn van zijn hand, ‘The Wave’ bij het KIM en ‘Knowing by hart’ op Willemsoord. Het glazen huis op de Nollen doet dienst als bezoekerscentrum.

Wist u dat..

..Ruud de laatste jaren van zijn leven op De Nollen woonde in een klein huisje verscholen tussen de duinen.
Deel dit verhaal:

Kunstroute en Kunst&kitchen

Windkracht 13 en Kunsthal 45 zijn onderdeel van de kunstroute, evenals alle andere ateliers. Het Pompgemaal en LDS46 Huisduinen behoren eveneens tot de route, al zijn deze twee uitsluitend geopend op afspraak en bij bijzondere gelegenheden. In gebouw 52 zit de Kunstuitleen Den Helder, gehuisvest op de tweede etage. Naast kunst uitlenen heeft de kunstuitleen ook een kleine ruimte beschikbaar waar op gezette tijden op bescheiden wijze exposities worden gehouden en waar tevens leuke kunstzinnige artikelen te koop zijn. Met de komst van Kunst&Kitchen in hetzelfde pand, ingang aan de kanaalzijde, is de expositieruimte bij de kunstuitleen iets kleiner, maar ter compensatie heeft het restaurant dat gespecialiseerd is in Egyptisch eten en Griekse gerechten, aan de muren en rond de tafels de nodige kunst tentoongesteld. Kunst&Kitchen opende in 2014 voor het eerst de deuren in een pand aan het Breewaterplein met een expositie van Emo Verkerk, net als bij de opening op 9 juni 2016 in gebouw 52 Willemsoord. De kunstroute gaat verder langs de Kijkdoos op de hoek Stationsstraat/Plantsoenstraat waar altijd een bijzonder kunstwerkje te bezichtigen valt. Bij ijssalon Aris Laan in de Koningstraat hangt regelmatig kunst aan de muren, soms ter aanvulling van exposities bij één van de andere deelnemers, soms een op zich zelf staande expositie. Werkatelier Richter aan het Juttersplein en ‘t Tiende Kind aan de Langevliet te Julianadorp zijn ook in het rondje opgenomen. Indien geopend kan de bomvrije kazerne oftewel Remise  langs de linie worden bezocht die werd omgedoopt in beeldenfort en waar een permanente tentoonstelling is van bronzen beelden van Maria Glandorf.

Deel dit verhaal:

Werkatelier Richter

Werkatelier Richter geeft jonge kunstenaars via een uitwisseling tussen verschillende landen de kans ervaring op te doen in een andere cultuur. Jonge kunstenaars tot 30 jaar uit heel Europa exposeerde bij Richter nadat ze enkele maanden in Den Helder verbleven. Ook werd jarenlang eens per jaar een grote kunstmanifestatie georganiseerd op het Julianaplein en een zomerkamp voor kunst en cultuur op het sportpark te Den Helder. Bij uitzondering wordt ook werk van anderen tentoongesteld zoals van natuurfotograaf Edward MacKenzie. Voor bijzonder lokaal talent maakt Richter eveneens graag plaats. Zo was al eens een expositie van plaatsgenoot Auke Mulder, zeeschilder Ap Kooistra en striptekenaar Daniel van den Broek, werkzaam bij studio Jan Kruis waar hij één van de drie tekenaars is die expressie geven aan bekende stripfiguren als Suske en Wiske en Jan Jans en de kinderen. Sidi Pouwels gaf diverse malen een workshop Bodypainting bij Richter en stelde onder andere zijn zelfgemaakte troon tentoon. Een langlopend project was het twee jaar durende uitwisselingstraject Grundtvig ter bevordering van re-integratie. Heel wat jonge kunstenaars uit zeven landen deden hieraan mee, te weten Turkije, Litouwen, Estland, Italië, Spanje, Roemenië en Nederland. Om alle activiteiten op cultureel vlak en de evaluatie op een passende en unieke wijze af te sluiten, nam werkatelier Richter het initiatief tot een totaal- tentoonstelling waarbij het werk van diverse kunstenaars was te bezichtigen met heel divers werk, waaronder schilderijen, glaswerk en een ‘reizend canvas’ van alle deelnemende kunstenaars. Regelmatig is op zaterdag een officiële opening van een tentoonstelling met werk van één of meerdere kunstenaars in het werkatelier waarbij de jonge kunstenaars zelf aanwezig zijn.

Wist u dat..

..Huub Sadée, één van de oprichters van werkatelier Richter, zelf een begenadigd kunstenaar is. Hij exposeerde onder andere bij Windkracht 13.
Deel dit verhaal:

Potterie ’t Tiende kind

De boerderij stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en diende als woonhuis van bollenboer Belle en Teeuwen, later eigendom van de familie Brouwer. Tegen de tijd dat Renée Schoorl haar oog liet vallen op de historische stolpboerderij stond het al jaren leeg en was onbewoonbaar verklaard. Geen probleem voor de voortvarende moeder van vier kinderen die het pottenbakken leerde van een nichtje en het steeds verder perfectioneerde. De opzet was om in ‘t Tiende kind een goed functionerende werkruimte te maken voor het pottenbakken in het voorhuis en een expositieruimte voor amateur kunstenaars in de voormalige Deel (achterzijde boerderij). Inmiddels geniet de Potterie annex galerie te Julianadorp een goede bekendheid, worden cursussen pottenbakken gegeven, dichtavonden gehouden en ook werk van professionele kunstenaars tentoongesteld. Wanneer de vlaggen aan de ruif wapperen staat het iedereen vrij even binnen te lopen. Tussen de karakteristieke kenmerken van het huis, zoals de contouren van de voormalige bedstee, mengen de potten en schalen zich met de veelzijdigheid van de tentoonstellingen tot een bijzonder en harmonieus geheel. Behalve de veelzijdigheid van de exposities staan op de schappen en in de kasten de door Renée gemaakte potten en kannen te koop. Wie oog heeft voor detail zal eveneens genieten van de kleine aspecten, overgebleven uit de tijd dat de boerderij nog een woonhuis was, zoals houten deurknoppen. Een leuke mengeling van moderne kunst in een nostalgische boerderij omgeven door de schone landelijkheid die zo kenmerkend is voor Julianadorp, maakt een bezoek aan ’t Tiende kind tot een beleving. In 2015 ging ’t Tiende kind over in andere handen.

Wist u dat..

..gebruiksvoorwerpen van klei al meer dan 10 000 jaar worden vervaardigd en een weerspiegeling zijn van de historie van de mens.
Deel dit verhaal:

Noorder Kunstkring

De Noorder Kunstkring organiseert ieder jaar tijdens de kerstdagen en Pinksteren een tentoonstelling met werken van de 55 aangesloten kunstbeoefenaars. In 1925 opgericht door L. Pinkhof en J. Carstens die op 3 augustus 1926 een verzoek indienden bij de Gemeenteraad een locatie beschikbaar te stellen voor studie bijeenkomsten en het houden van tentoonstellingen. De motivatie luidde: ‘Omdat geen museum aanwezig is in deze stad, of iets dat daar op lijkt, terwijl dit in de meeste gemeenten wel het geval is.’ Het eerste pand lag op het Dijkje in Ouwe Helder, na de oorlog zat de Kring op het zoldertje in de Prinsenstraat, achter de Koningstraat. Er waren in die tijd connecties met de bekende kunstenaarsgroep ‘De Kring’ in Amsterdam, de groep bestond voornamelijk uit kunstschilders die daarnaast een baan hadden, zoals meneer Stevenson die tekenles gaf op de kweekschool. Bekende Helderse kunstenaars die lid waren van de Kunstkring waren Ruud de Wint, Jan Dokter en Floris Brinkman. Wie zich aan wilde sluiten kwam voor de ballotage commissie. Het werk werd beoordeeld door de kring, en bij goedkeuring mocht men lid worden, waardoor de groep gemiddeld uit tien kunstenaars bestond. Kees Doollaard werd eind jaren ’60 voorzitter en liet de ballotage commissie vervallen. Hij vond dat iedereen die kunst wilde beoefenen zich aan moest kunnen sluiten. Binnen de kortste keren had de Kunstkring zeventig leden. Begin jaren ’70 verhuisde de Noorder Kunstkring naar het Groene Zooitje, de vroegere noodlokalen van de school op het eind van de Sportlaan. In 1983 kreeg de Noorder Kunstkring een definitief onderkomen in het leegstaande pand van de Prinses Marijkeschool.

Wist u dat..

..jarenlang een glazen zwaan van Floris Brinkman als sierstuk bij de wijk Zwanenbalg in Julianadorp heeft gestaan.
Deel dit verhaal:

Vissalon en Coren Geus

Het gebouw stamt uit 1862, was bedoeld als basisschool en heeft heel wat functies en indelingen gekend, maar staat in de volksmond vooral bekend als de ‘Oude Ulo’ op de Vismarkt. Nadat Woningstichting Den Helder het gebouw onder haar hoede nam, werd een stichting opgericht met aan het hoofd Marja Lely onder de naam ‘Vissalon’.  Inmiddels huisvest het gebouw ateliers van onder andere een architect, vormgever en diverse beeldend kunstenaars en schilders. In 2009 hield De Vissalon een open dag onder de naam Intermezzo. Het smaakte naar meer en zondag 20 november 2011 volgde Intermezzo 2 met wederom een groot aantal bezoekers. Helderse kunstenaars die hier gedurende een langere periode hun atelier hadden zijn Marjo Homburg, Mies Olthuis en Emo Verkerk die landelijke bekendheid geniet.

Ook Coren Geus had haar atelier in de Vissalon, geboren in 1946 te Anna Paulowna als Corrie Geus, veranderde haar naam in Coren toen zij  internationaal doorbrak. Haar eerste solo- expositie was in 1995 in de Nicolaaskerk te Westerland, geopend door tijdgenoot en eveneens bekend Helders kunstenaar Floris Brinkman. In Den Helder was zij onder andere te zien in het Huisduiner Kerkje, De Kunstliga en het Gemeentehuis. Buiten Den Helder exposeerde zij onder meer in de Witte Villa te Callantsoog, De twee Pauwen in Den Haag en Art Fair in Den Bosch. Verder exposeerde zij op diverse kunstbeurzen te Amsterdam. Ook internationaal geniet Coren bekendheid, in 2006 was haar werk te bewonderen bij National Arts Club in New York. Haar werk is een sprankelende weergave van de werkelijkheid en met name glas weet zij tastbaar op het doek te zetten.

Wist u dat..

..kunst altijd hoog werd aangeschreven, vandaar uitdrukkingen als 'dat is uit de kunst' (bijzonder mooi) en 'oefening baart kunst' (verbeteren).
Deel dit verhaal:

Oude Meesters

Den Helder is een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars als Johan Coenraad Leich, geboren 7 augustus 1823 te Den Haag, die zijn werkzame periode in Den Helder doorbracht. Bekend door zijn schilderijen van schepen, tekeningen van de haven en  leerlingen die hij les gaf aan het KIM (Koninklijk Instituut voor de Marine) en zijn schilderijen van de Oranjes. Johannes Babtist Mulders was een echte jutter, geboren 8 maart 1878 in Den Helder, leraar aan de HBS en de avondschool waar hij tekenles gaf aan onder andere Anton en Henri Pieck. Lambert (Johannes Baptist) Simon werd op 20 juli 1909 geboren in Den Helder. Zijn vader had een steenhouwerij waar hij zijn liefde voor beeldhouwen opdeed. Een opleiding tot kunstenaar zat er niet in, totdat hij in 1927 naar Parijs ging waar hij twee jaar verbleef en Otto van Rees ontmoette die hem in contact bracht met De Gemeenschap, een katholiek blad waarvoor hij gedurende de dertiger jaren illustraties maakte. Jan Dokter en zijn vrouw Nelleke Konijn woonde aan de Bassingracht 8, stonden bekend als kunstzinnig, muzikaal, excentriek en waren redelijk op zichzelf. Jan, geboren in 1944 te Kampen, was bekend vanwege zijn beeldhouwwerken zoals de Baadsters en het beeld van zeeredder A.IJ. Kuipers bij de begraafplaats, onthuld door de kleindochter van Kuijpers op 3 april 1981. Jan opende op 1 november 1969 de eerste kunstgalerie in Den Helder met de naam Paal 1 en overleed in 2002. Nelleke werkte met textiel en alternatieve materialen zoals elektriciteitsdraad en wilgentenen, overleed op 22 september 2010. Beiden lieten een schat aan kunstwerken achter, voornamelijk in- maar ook buiten Den Helder.

Wist u dat..

..niet alleen duinen, wolken en zee, maar vooral het licht in Den Helder speciaal is en nog altijd een bron voor kunstenaars is en altijd zal blijven.
Deel dit verhaal: