Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is enerzijds museum, anderzijds een Noordzee Aquarium en boven alles een getuige van eeuwen geschiedenis.  In 1996 werd het fort na een flinke restauratie geopend door Prins Willem Alexander en Hedy D’Ancona in bijzijn van de toenmalige burgemeester Willem Hoekzema. Wie een bezoekje brengt aan het fort dwaalt rond tussen de meters dikke muren, de droge gracht en het omliggende duingebied en heeft vanaf het grote terras op de eerste verdieping een prachtig uitzicht over één van de mooiste stukjes natuur van Den Helder, de Grafelijkheidsduinen. Uiteraard heeft de bezoeker vanaf het terras ook uitzicht over zee. Vanaf ‘het dak’ dat bereikbaar is via de trap op de binnenplaats kan men een blik werpen op het pittoreske Huisduinen dat aan de voeten van het fort ligt. Beneden in Beuk 3, direct achter de kassa, is de kantine waar een drankje genuttigd kan worden. Aan de voorzijde van het fort zijn de ‘wachtershuisjes’ te vinden,  aan de achterzijde zijn in 2015 de Bastions opnieuw opgetrokken van speciaal dik glas.

Deel dit verhaal:

Museum Fort Kijkduin

Het museum vertelt de geschiedenis van de Franse overheersing, waar we de forten in beginsel aan danken in Den Helder en vertelt het verhaal van de tweede wereldoorlog. Niet voor niets is de steek van Napoleon het logo van dit museum.  Beuk 4, 5 en 6 behelst de wapenkamer en de Franse periode en in beuk 7 krijgt de bezoeker een beeld van de tweede wereldoorlog. Ook bevind zich hier een klein monument ter nagedachtenis aan de periode 1940 – 1945. De Bastions zijn aan de binnenkant licht en geven een modern tintje aan het eeuwen oude fort. Dit maakt deze ruimtes een waardevolle aanvulling van het museum en de Bastions lenen zich tevens prima als expositieruimte. Op de tweede verdieping van de Bastions is Stichting Stelling ondergebracht en een multifunctionele ruimte. De plannen voor deze uitbreiding stammen uit 2008, de architect is Jan Rietvink.

Wist u dat..

..bij officiële openingen nog altijd vaak een kanon wordt gebruikt, meestal vergezeld van 'Franse' soldaten.
Deel dit verhaal:

Noordzee Aquarium

Roggen aaien, krabben van dichtbij bestuderen en haaien die rustig langs je heen en boven je hoofd zwemmen. Dat is nog niet alles wat de bezoeker aan het Noordzee aquarium te wachten staat, want in de rechtopstaande vitrines zijn zeepaardjes te bewonderen en beneden staat het skelet van Chris de Potvis. Het leuke aan het aquarium is dat het overgrote deel van alles dat hier te zien is bijna voor de deur in zee zwemt, in de Noordzee. Regelmatig zijn jonge haaien, puitalen en ander klein grut in de kraamkamer te bewonderen. Hoe kleurrijk de zee is wordt duidelijk in de tentoonstelling van het Nioz waar onder andere de koud water koralen van alle kanten te zien zijn. Op gezette tijden worden de vissen door duikers gevoerd en met Pasen worden eieren verstopt die door duikers op aanwijzingen van de kinderen worden opgevist. Uiteraard gaan de eieren dan mee naar huis.

Wist u dat..

..op gezette tijden ook kunst tentoonstellingen worden gehouden in de beuken van het fort.
Deel dit verhaal:

Ouderwetz

Soldaten uit vervlogen tijden, wandelend door het gebied rond het fort of wakend bij de ingang. Freules, marketentsters, kooplui uit de 18de eeuw, ja zelfs waarzegsters maken onderdeel uit van figurantengroep Ouderwetz. Op open dagen, bij bijzondere gelegenheden en zeker bij de jaarlijks terugkerende Historische markt kom je ze allemaal tegen in Fort Kijkduin. Ze brengen het fort tot leven, maken dat de bezoeker zich even in de tijd van Napoleon waant en lenen zich graag voor een fotomomentje. Ouderwetz bestaat uit een veertigtal figuranten en zijn tevens op andere plaatsen inzetbaar. De Historische markt wordt jaarlijks op het binnenplein van het fort gehouden. Hier vind je niet alledaagse waren zoals vergeten groeten en sieraden gemaakt van textiel. Uiteraard wisselt het aanbod bij iedere markt. Wat wel blijft is live muziek in de stijl van de Historische markt, bijvoorbeeld het Helderse duo Brigantijn, trekzak muzikanten en streekmuziek. Ook in het fort zelf en de droge gracht staan kramen.

Wist u dat..

..Ook de Helderse Napoleon Peter van der Star bij officiële gelegenheden zijn uniform weer aantrekt.
Deel dit verhaal:

Griezelen in Fort Kijkduin

Een spookslot om van te dromen, of liever gezegd, te griezelen. Fort Kijkduin veranderd gedurende het weekend rond Halloween in een ware griezelgrot. Vanaf de speciale entree brengt ‘The walk of Horor’ de bezoeker langs zones ingericht met griezeltaferelen, waaraan ruim 120 jongeren deelnemen onder leiding van Babs Straalman (Ouderwetz), Jongerenwerk de Wering en Sikina evenementen & organisatie. Ooit begonnen in de Donkere Duinen en uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement in het fort. Schmink, geluidseffecten en speciale belichting maken Halloween in het fort tot een onvergetelijke beleving. Wandelend door de gangen en beuken komt u ook buiten de zones onwaarachtige griezelfiguren tegen. De exacte invulling is ieder jaar een beetje anders, de ene keer vertelt het geheel een verhaal, de andere keer geldt een thema en ieder jaar participeren verschillende organisaties aan het ‘Fortres of fear’ waardoor het telkens weer verrassend is wat de bezoeker te wachten staat.

Wist u dat..

..Sikina Pinchetti het straattheater als vast onderdeel van evenementen terug bracht in Den Helder.
Deel dit verhaal:

North Sea Soul Festival

Fort Kijkduin is een fort waar muziek in zit. Iedere zomer organiseert Houweling Events de absolute zomerhit ‘North Sea Soul Festival’. Een weekend lang swingen op tropische klanken. Zowel in de grote zaal als het terras zijn toppers te beluisteren en tijdens de ombouw op het podium vermaken DJ’s de bezoekers met vrolijke muziek waarbij Soul en Funk de boventoon voert. Bekende namen die al eerder op het festival te zien waren zijn Pure!Soul!Power!, Funky Tools, zangeres Joya Mooi en Massada. Tijdens het festival wordt ook aan minder bekende en lokaal talent een podium geboden zoals de Soulband Grooves en DJ duo Houweling en Boerrigter met hun Funkaholics. Uiteraard is de line up ieder jaar anders en zijn de genoemde namen slechts een voorbeeld van de kwaliteit die jaarlijks tijdens dit festival het podium betreden. Tijdens het festival staat op het terras een grote BBQ om de festivalgangers van een lekkere hamburger te voorzien.

Wist u dat..

..Erik Houweling samen met Bas Koning een succesformule hebben met hun muzikale act Boem! een combinatie van DJ en Saxofoon.
Deel dit verhaal:

Kerstmarkt in het fort

Het begon met 21 kramen maar ieder jaar komen er een aantal bij. De kerstmarkt wordt gehouden in de beuken van het fort, is dus overdekt en warm. De verlichte brug, stenen muren en de vele kerstdecoraties geven glans aan de leuke kramen met uitsluitend kerst gerelateerde artikelen zoals bijzondere etenswaren, kerstdecoraties en brocanterie. Speciale kerstversiering en muzikale omlijsting van onder andere het Huisduinerkoor, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt in het Huisdennenkoor, maken de kerstmarkt in het fort tot een bijzondere beleving. Ieder jaar worden kleine bijzonderheden toegevoegd zoals bijvoorbeeld een optreden van leerlingen van het kunsteducatiecentrum Triade die bekende kerstliederen ten gehore brengen. In de kantine zijn uiteraard chocolademelk en andere versnaperingen te verkrijgen en al rondwandelend langs de kramen doet de bezoeker meteen een leuke indruk op van het museum en het Noordzee aquarium. De organisatie van de kerstmarkt is in handen van Marianne Mensink en Lia Ramler.

Wist u dat..

..de kerstmarkt van oorsprong uit Duitsland komt waar deze in de laatste maand van het jaar 1324 voor de eerste keer werd gehouden.
Deel dit verhaal:

Beschermheer van de Stelling

Zonder zijn inzet, doorzettingsvermogen en visie was het behoud van forten en linie wellicht anders gelopen. Het zit hem als het ware in het bloed. De boerderij waar hij opgroeide ligt letterlijk naast Fort Aagtendijk. Ook nadat zijn vader was overleden ging moeder vaak met de kinderen terug naar dat fort, dat voor André altijd omgeven was met geheimzinnigheid, deels omdat het van defensie was, deels omdat hij niet kon bevroeden wat er ooit allemaal was gebeurd. In 1989 kwam hij met zijn gezin naar Den Helder en ging werken bij onderhoud  in de Marinehaven die toen nog onder Rijksgebouwendienst van Rijkswaterstaat viel. Via zijn werkgever Jaap van der Wal trad hij in het bestuur bij de in juni 1989 opgerichte Stichting Stelling. In 2006 werden contracten gesloten met exploitanten Jongbloed en Dral voor Fort Kijkduin, vanaf 1992 vallen tevens Fort Dirks Admiraal en Westoever onder beheer van Stichting Stelling. Sinds 1 januari 2014 exploiteert de stichting onder Zeebad Huisduinen zelf het fort.

Wist u dat..

..veel van de tientallen bunkers in en rond Den Helder tegenwoordig ook onder Stichting Stelling vallen en worden ingericht als museum.
Deel dit verhaal:

Historie in het kort

Fort Kijkduin werd op de top van het hoogste duin van de omgeving gebouwd. De plannen stamde uit 1803, het ontwerp was van Jan Blanken en Napoleon Bonaparte gaf toestemming voor de bouw in 1811. In tegenstelling tot andere delen van de Linie en forten kwam Fort Kijkduin in 1813 helemaal gereed, al zag het er toen nog wel anders uit dan tegenwoordig. In beginsel werd het Fort Morland genoemd maar na de Franse bezetting kreeg het een nieuwe naam en werd het vernoemd naar de plek waar het staat: Fort Kijkduin. In 1827 kreeg het een grote opknap beurt en gedurende de tweede wereldoorlog werd het onderdeel van  de Atlantikwall. In 1994 kreeg het de loden kap naar een ontwerp van architect Wil Schagen. Fort Kijkduin is onderdeel van Stelling Den Helder, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Den Helder. Meer weten, lees dan verder in de rubriek historie.

Wist u dat..

..Fort Kijkduin jaarlijks door tienduizenden toeristen wordt bezocht.
Deel dit verhaal: