Geplaatst op 10 september, 2017

Molengracht 5
naambord
vrijmetselaarsschilderij
de wekelijkse bijeenkomsten zijn beneden
in de hal van de loge
Petrus & Paulus kerk
Doopsgezinde kerk
foto tentoonstelling
Stichting Afgestoft leden
Kantongerecht zoals het was
voormalig Kantongerecht anno 2017
de kleuren van de muur
oude foto van het pand
eigen ingang conciërgewoning
entree conciërge woning
bouwtekening
Duco in gesprek met bezoeker
wachtkamer boven
kantoren
gebogen balken zolder
P1010729
sierleuningen
hal beneden Kantongerecht

Monumentendag langs het kanaal

Nationale Monumentendag werd ook dit jaar door veel belangstellenden bezocht. Alleen al langs de Molengracht - Kerkgracht waren diverse panden te bezichtigen. De Vrijmetselaarsloge Willem Frederik Karel opende al eerder op Monumentendag de deuren en ook deze keer werden bezoekers getrakteerd op een stukje historie van zowel het gebouw als de loge. Het pand aan de Molengracht was niet het eerste pand waar de loge bijeen kwam, eerder werden de bijeenkomsten onder andere gehouden in de MOOC, maar na de tweede wereldoorlog vestigde men zich aan de Molengracht 5, het pand was op dat moment eigenaar van een dokter. De contouren van de huiskamer zijn beneden nog altijd deels terug te zien, het bovendeel van de woning werd, overigens aan de buitenzijde helemaal in stijl, opgebouwd, in dit deel bevind zich de zogeheten tempel van de loge. Traditiegetrouw was de Petrus & Pauluskerk aan de Kerkgracht te bezichtigen en in de Doopsgezinde kerk was een foto expositie ingericht van Stichting Afgestoft, die de bezoekers graag te woord stonden. Het voormalige Kantongerecht kwam recent in handen van de nieuwe eigenaar Duco kapitein van architectenbureau Kapitein- Jacobs - Kapitein, die deze dag belangstellenden graag de gelegenheid gaven het pand te bekijken. Duco heeft het pand uit 1863 bestudeerd en wil het zoveel mogelijk in het licht van de historische achtergrond herstellen. Zo was het linkerdeel van het pand de conciërgewoning en wordt nu een mantelzorgwoning voor zijn vader Meindert Kapitein. De oorspronkelijke wachtkamer beneden blijft wachtkamer annex bespreekkamer. Oorspronkelijk besloeg het kantongerecht de gehele bovenverdieping, maar in 1988 verhuisde dit naar de benedenverdieping en werd boven kantoorruimte, waar na de verbouwing het architectenbureau zijn nieuwe onderkomen zal krijgen. Ondertussen is Duco op ontdekkingsreis door het pand. Zo kwamen door voorzichtig afkrabben de zeven verschillende kleuren tevoorschijn die de muren hebben gesierd, onder het beton werden de oorspronkelijk gele tegels zichtbaar en op de bouwtekeningen is nog te zien dat onder het huis een grote kelder ligt waar hij dolgraag even een kijkje wil gaan nemen. De zolder is bespannen met dikke gebogen balken en de bouwtekeningen en oude foto's van dit unieke gebouw lagen ter bezichtiging in één van de bovenkamers.

Deel dit bericht:

Lees het bijbehorende verhaal